I. Rozwijanie myślenia naukowego; doskonalenie umiejętności planowania i przeprowadzania obserwacji i doświadczeń oraz wnioskowania w oparciu o wyniki badań. Uczeń:
- określa problem badawczy, formułuje hipotezy, planuje i przeprowadza oraz dokumentuje obserwacje i proste doświadczenia biologiczne;
- określa warunki doświadczenia, rozróżnia próbę kontrolną i badawczą;
- opracowuje, analizuje i interpretuje wyniki badań w oparciu o proste analizy statystyczne;
- odnosi się do wyników uzyskanych przez innych badaczy;
- ocenia poprawność zastosowanych procedur badawczych oraz formułuje wnioski;
- przygotowuje preparaty świeże oraz przeprowadza celowe obserwacje mikroskopowe i makroskopowe.
III. Posługiwanie się informacjami pochodzącymi z analizy materiałów źródłowych. Uczeń:
- wykorzystuje różnorodne źródła i metody pozyskiwania informacji;
- odczytuje, analizuje, interpretuje i przetwarza informacje tekstowe, graficzne, liczbowe;
- odróżnia wiedzę potoczną od uzyskanej metodami naukowymi;
- odróżnia fakty od opinii;
- objaśnia i komentuje informacje, posługując się terminologią biologiczną;
- odnosi się krytycznie do informacji pozyskanych z różnych źródeł, w tym internetowych.
IV. Rozumowanie i zastosowanie nabytej wiedzy do rozwiązywania problemów biologicznych. Uczeń:
- interpretuje informacje i wyjaśnia związki przyczynowo-skutkowe między procesami i zjawiskami, formułuje wnioski;
- przedstawia opinie i argumenty związane z omawianymi zagadnieniami biologicznymi.
Lista rekomendowanych doświadczeń:
- doświadczenie wykazujące obecność białek w materiale biologicznym;
- doświadczenie wykazujące obecność lipidów w materiale biologicznym;
- doświadczenie wykazujące występowanie płaczu roślin;
- doświadczenie porównujące zagęszczenie (mniejsze, większe) i rozmieszczenie (górna, dolna strona blaszki liściowej) aparatów szparkowych u roślin różnych siedlisk;
- doświadczenie wykazujące występowanie gutacji;
- doświadczenie określające wpływ stężenia roztworu glebowego na pobieranie wody przez rośliny;
- obserwacje różnych typów kiełkowania nasion (epigeiczne i hypogeiczne);
- doświadczenie wykazujące wpływ etylenu na proces dojrzewania owoców;
- doświadczenie wykazujące różnice fototropizmu korzenia i pędu;
- doświadczenie wykazujące rolę stożka wzrostu w dominacji wierzchołkowej u roślin;
- doświadczenie wykazujące różnice w zawartości dwutlenku węgla w powietrzu wdychanym i wydychanym.